Kitap Yorumu || Fable (Fable # 1) - Adrienne Young

Herkese Merhabalar!! Tesadüfen Türkçesi daha bu ay Yabancı Yayınlarından çıkmış olan Fable'ı konusu sebebiyle merak edip okudum. Kitap konusundan bahsetmek gerekirse: Fable 14 yaşındayken babası tarafından hırsızların yaşadığı bir adaya terkedilir. Annesinden öğrendiği teknikleri kullanarak, 4 boyunca dalış yapıp, bulduğu değerli taşların ticaretini yaparak kaçış için gereken parayı biriktirmeye çalışır. Olaylar beklediği gibi gitmediği bir anda her şey katılır ve kendini 5 genç denizcinin oluşturduğu mürettebatlı bir geminin içinde bulur. Ona güvenmeyen bu denizcileri, onu ailesine götürmesi için ikna etmesi gerekmektedir.
Puanım: 7/10
Hikâyenin geçtiği evren güzel düşünülmüş ve detaylarla iyi desteklenmişti. Gerçekten de tarihin bir kısmında böyle denizci kasabaları olduğuna inanabilmek zor gelmedi. Tür olarak daha çok tarihi - macera (belki çok az da fantastik?) diye düşünebilirsiniz.

Peki ama kitabı çekici kılan ne derseniz onun da cevabını vereyim: Masal gibi gelen denizci teması. Kitapta dalgıçlık yapan Fable sayesinde okyanusun en derinlerine, büyülü diplere inip göz atma fırsatı buluyoruz sürekli ve yazar burda harika betimlemeler yapmış. İnsan bu işin bir parçası olmak isteyiveriyor okurken. Aynı şekilde gemicilik hakkında da bol bol detaylı bilgi sunması, sizi o dönemde bir geminin mürettebatı gibi hissetmenize neden oluyor. Seçtiği temanın altını bu kadar iyi doldurmasını çok takdir ettim.

Gelelim karakterlere... Ana karakterimiz ve de anlatımız olan Fable'ın yetenekli, azimli, güçlü ve yaşanmışlık ile süslenen karanlık karakteri hoşuma gitti. Genelde genç-yetişkin kitaplarında ana karakter birçok mantıksız karar verir ama Fable olaylara son derece gerçekçi yaklaşan bir karakterdi bu sebeple okumaktan çok keyif aldım. Ana erkek karakterimiz West ise tam bir muammaydı. Gördüğüm en ketum erkek karakterlerden biri olabilir hatta öyle ki kitabı yarılayana kadar 'acaba bu çocuk ana erkek karakter değil mi ya?' diye düşünüp durdum (hatta ciddi ciddi Koy ile Fable arasında bir şeyler olmasını bekliyordum başta). Gerçi sonrasında kendini çok sevdirdi, fazla fazla hem de... :D
Genel olarak genç mürettebat tayfası (Willa özellikle, harika bir karakter), Zola, Saint yan karakterler olarak çok tadındaydı. Her birine de birer karanlık geçmiş verilerek yeterince derinlik kazandırılmıştı.

Son olarak kitabın olay örgüsünden bahsetmem gerekirse, yer yer bana durağan gelse de giriş kitabı olmasına rağmen bol bol olaylı bir kitaptı. Macera açısından denizci teması gibisi yoktur zaten :D Özellikle sonuna doğru daha bir ilgi çekici olmaya başlarken her şey tepetaklak oluyor ve muhteşem bir gizemle bitiyor (mecbur devam kitabını da okuyacağım...). Ama en çok hoşuma giden sanırım değerli taş ticareti kısımları (olaya başka r heyecan katmış) ve mürettebatın Tempest Snare'e gittiği bölüm oldu.

Eveet bahsedeceklerim bu kadardı, Fable okumaya değer, eğlenceli bir romantik, macera kitabı. Türkçesini Yabancı Yayınları bu ay basıp satışa sundu, listenize ekleyebilirsiniz :")

Yorumlar

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *