Sohbet || Historical Romance (Tarihi Aşk) Edebiyatı ve Klişeleri

Herkese Merhabalar!!
Bugün biraz en sevdiğim türlerde ilk 3'te taht kurmuş olan historical romance yani tarihi aşk kitapları hakkında sohbet etmek istedim. His-rom türünde belirli bir tarihi döneme geçen kimi zaman kurgusal karakterler ve olaylar kimi zamanda gerçek kişi ve olaylardan esinlenilmiş olan aik öyküleridir. Bu türde hakimiyet genelde İngiltere'dir, karşılaşabileceğiniz her 3 historical romance romanından 2'si İngiltere'de geçer veya İngiltere ile ilgilidir. Zaman olarak ise çok geniş bir yelpazeye sahip olmakla beraber gördüğüm kadarıyla 19. yüzyıl ve ortaçağ en çok tercih edilen dönemler.

Sizlere genel karakter ve içerik yapısından da bahsetmek istiyorum: Acımasız ve mucizevi bir seviyede yetenekli olan savaşçı veya daha ileriki bir dönemlerdeysek savaşmayı bilen bir dük ana erkek karakterimiz olur, bu karakter genelde görünürde sert olur ve geçmişte kadınlara karşı güvenini sarsan bir travması vardır. Tabii ana kadın karakter ile birlikte bu duruşunda çatlamalar meydana gelir ve sonradan anlarız ki meğer aşkına karşı da çok sahiplenici ve sağlam duran gizli bir yanı da varmış.

Aynı şekilde ana kadın karakterimiz de gizli romantiktir. Genelde düşman klanın reisine veya kardeşine aşık olur. Muhakkak kendi klanının iyiliği için istemediği hâlde evlenir o adamla bir de veya klanı çok büyük badireler atlattığı için intikam evliliği yapan gizli bir casus olur. Tabi eğer hikaye 19. yüzyılda geçiyorsa bu durum daha çok statü tezatlığı veya toplum standartlarının yetersizliği üzerinden işlenmesine evrilir. Tabii karakterlerin inanılmaz ötesi yakışıklı ve güzel olmalarına değinememe gerek bile yok. Yine karakterler aşklarını bile itiraf edemeyecek kadar gururlu ve önyargılıdırlar birbirlerine karşı (bu noktada Jane Austen'in Pride & Prejudice romanının bu tür için bir analiz niteliğinde olduğunu anlayabiliriz). Zaten birbirlerine olan aşklarını itiraf etmeleri için ikisinden birinin ölümün eşiğine gelmesi gerekir (bkz. Bazı yazılı olmayan his-rom kuralları, madde 5). Kısaca genel hatlarıyla bu kalıplar içerisinde meydana gelen bu türde farklılıklar da mevcut, elbette anlattıklarımın çok daha fazlasıdır historical romance, farklı farklı kategorilerde incelenebilir ama bir yazıya sığdırmak mümkün değil koca bir edebiyatı.

Gelelim tüm bu klişelere rağmen ne bu kadar vazgeçilmez bu his-rom kitaplar? En önemli sebeplerinden biri belki de içinde geçtiği dönemin bugün ve bugünün aşk kalıplarından çok çok uzağında olmasıdır. Kendini bu zamana ait hissetmeyen okurlarım kaçış kapısıdır tarihi kurgular, hele ki benim gibi romantikseniz tarihi aşk kurgularına balıklama atlarsınız. O döneme ait kıyafetler, sofralar, kaleler, balolar... Her şeyiyle sizi kendine çağırır, bir parçası olmak, hissetmek istersiniz. Günümüzde hakimiyeti kalmayan zarafet, satırlar arasında başınızı döndürür.

Bir eğer sebep de aşkın işlenme şekli bana göre. Her ne olursa olsun kitabın sonunda evli mutlu ve çocuklu olacaklarını bildiğimiz karakterlerimizi, yine de 'ya kavuşamazlarsa diye' endişeyle  okuruz sayfalar boyu, mutlu sonla kitabın kapağını kapatırken ise bir huzur kaplar içimizi. Fedakarlık, mücadele ve koruma, yanlış anlaşılmalar, saflık ve gerektiğinde vazgeçebilme gibi nitelikler barındırır içinde. Bu da günümüzde eksikliğini hissettiğimiz bir durum olduğu için daha bir özel kılıyor sanırım.

Benim bu türle tanışmalı vesile olan kitap Judith McNaught'ın Düşler Krallığı oldu. Okuduktan yıllar sonra kitabı hayal meyal hatırlayıp, peşine düşmüş ve belki odur diye başka bir historical romance kitabını okumuştum. O kitap da hala en sevdiğim his-rom kitabı olan Monica McCarty'nin Tutsak (Highland Guard # 2) kitabıydı. Çok sonradan Düşler Krallığını da buldum tabii, ve türün düzenli bir okuyucusu hâline geldim. Türü tanıdıkça türe ait kült eserleri (Aşk ve Gurur, Anna Karenina, Yüzbaşının Kızı, Uğultulu Tepeler...) de merak eder hâle geldim, bunun için Martı Yayınları'nın Romantik Klasikler serisi kitaplarına göz atmanızı öneririm.

Bu türü bariz bir şekilde ikiye ayıran bir huzur var, son olarak bundan bahsetmek isterim: Yetişkin içeriğe sahip olanlar ve nispeten genel okur kitlesine hitap edenler.

İlk kategori size hitap ediyorsa hâliyle bu türe ait bütün kitapları okuyabilirsiniz. Ben kendim yetişkin içerikleri okumaktan çok hoşlanmadığım için birçok kitabı atlaya atlaya okumuşluğum vardır. Bu sebeple yetikin içeriği barındırmayan his-rom kitapları tercih ediyorum, alırken de okurken de. Bu durumda da birçok klasik yazarını veya Julia Quinn gibi birçok günümüz yazarlarını rahatlıkta okuyabilirsiniz.

Eh, benim için daha saatlerce konuşabileceğim keyifli bir sohbet yazısının sonuna geldik. Umarım siz de keyif almışsınızdır, yorumlara fikirlerinizi yazarsanız çok mutlu olurum. Görüşmek üzere! ♡

Yorumlar

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *